Spelen in de familie

De wintermaanden zijn familiemaanden. Binnen een gezin geldt: spelen = rijkdom. Daarom dit keer een EducarePlus – anders dan anders. Een die je kunt downloaden en delen met hierin een collectie originele spelletjes en spelideeĂ«n verzameld.

Verder lezen…

Rubriek: Digitale verdieping | Tags: , , , | Laat een reactie achter

Familie

Familie, de bedding waarin je ontvangen wordt en waarin je – als je niet wordt afgestaan – opgroeit. Kijk een uurtje naar Spoorloos, en zie de verwoesting als de ontvangst niet van harte was en de bedding waarin je opgroeide je vreemd was. Er zijn weinig onderwerpen waar ideaal en werkelijkheid zo ver van elkaar verwijderd zijn als bij het gezin en de familie.

Verder lezen…

Rubriek: Aankondiging | Laat een reactie achter

Duizend leerlingen adviseren over schoolverzuim

Vier vrouwelijke schooldirecteuren verbaasden zich erover dat er vaak zo negatief wordt gekeken naar leerlingen die verzuimen. Alsof het alleen maar gaat over hun foute gedrag. Ze vroegen zich af wat er zou moeten gebeuren om ervoor te zorgen dat jongeren wél naar school komen.

Verder lezen…

Rubriek: wetenschap | Tags: , , , | Laat een reactie achter

Jeugdartsen bezorgd over bredere maten kinderkleding

Het baart jeugdartsen zorgen dat de standaardmaten voor kinderkleding in de breedte meegroeien nu kinderen steeds dikker worden. “Je moet wel een beetje pijn voelen dat je een grotere maat nodig hebt. Dat kan een stimulans zijn iets aan het overgewicht te doen”, aldus voorzitter Lucy Smit van Artsen Jeugdgezondheidszorg Nederland.

Verder lezen…

Rubriek: wetenschap | Tags: , , | Laat een reactie achter

Dieren in het ziekenhuis goed voor genezing

Uit tal van onderzoeken blijkt dat contact met (huis)dieren goed is voor het welbevinden van de mens. Alleen al het aaien van een dier zorgt voor een lagere bloeddruk en minder stress. Dieren worden bijvoorbeeld ingezet bij therapieĂ«n voor autisme of dementie. Deze ‘animal assisted therapy’ begint ook in Nederland steeds meer aandacht te krijgen.

Verder lezen…

Rubriek: wetenschap | Tags: , , , | Laat een reactie achter

Leren door kunst: de kracht van verwondering

Ik leerde Alexandra van der Hilst kennen tijdens SEAL: de conferenties van de Society for Effective Affective Learning. Leraren uit de hele wereld deelden hun passie: het effect van leerprocessen op de lerende mens. Vol inspiratie kwamen we terug: dit wilden we ook! We kozen voor de titel Leren met Hart en Ziel. Alexandra van der Hilst is met ‘Voorbij de Kaders’ scholen en cultuurinstellingen ingegaan. Steeds meer leraren ontdekken de kracht van kunst als leermiddel. Met heel veel plezier geef ik daarom dit nummer in handen van Alexandra. Als gasthoofdredacteur selecteerde zij onderwerpen die je als ouder, opvoeder of leraar direct kunt toepassen. Jazeker, ook thuis en in de kinderopvang; kinderen leren tenslotte overal!

Verder lezen…

Rubriek: Aankondiging | Laat een reactie achter

Wat het hart raakt, raakt het brein

Alexandra van der Hilst werd al jong gegrepen door de magische wereld van theater en dans. Op 7-jarige leeftijd zag ze een uitvoering van het Scapino Ballet. Gevoelens van thuiskomen en intens geluk overvielen haar. Vanaf dat moment ambieerde ze een danscarriĂšre. Dat is gelukt. Maar ze wilde meer. Ze besefte dat dansen en andere kunstuitingen vormen van leren zijn. Nu daagt ze scholen uit om uit de vastomlijnde kaders te stappen. Met succes. Want wat het hart raakt, raakt het brein.

Verder lezen…

Rubriek: Digitale verdieping | Tags: , , , , , | Laat een reactie achter

HAP! Haring in bontjas

In vette vis zit omega 3, en dat is belangrijk voor de concentratie. Houdt je kind niet van vis? In dit artikel lees je welke zaden en noten je dan kunt geven.

Verder lezen…

Rubriek: Digitale verdieping | Tags: , , , , | Laat een reactie achter

Ik vind het helemaal WOW, ik zou wel in de verf willen zijn

Veel kinderen vinden het in het begin gek en moeten erom lachen. Maar als ze eenmaal de slag te pakken hebben, gaan ze er met veel plezier volledig in op. Action painting is een spontane manier van schilderen waarbij wat je voelt omgezet wordt in actie.

Verder lezen…

Rubriek: Digitale verdieping | Tags: , , , , , | Laat een reactie achter

Opeens kwam ik in een andere wereld

Wil je je kind leren het onvoorstelbare voor te stellen, belangstelling voor lezen opwekken, nieuwsgierigheid en verbeeldingskracht aanwakkeren? Ga dan samen naar het theater! Er zijn oneindig veel voorstellingen, voor elk wat wils.

Verder lezen…

Rubriek: Digitale verdieping | Laat een reactie achter