Een kwestie van je blik verruimen

Omdenken. Het woord komt steeds vaker langs. Eerst in relatie tot het bedrijfsleven, dan ook binnen onderwijs en opvoeding. Het boek Lastige kinderen? Heb jij even geluk! van Berthold Gunster is een hit op de redactie. Wie is die man?

Verder lezen…

Rubriek: Aankondiging | Laat een reactie achter

HAP! Gebruik van oliƫn en vetten: ken hun eigenschappen

Sommige vetten zijn heel belangrijk voor de werking van ons lichaam, andere vetten zijn niet zo gezond. Er zijn verschillende vormen van vet en omdat vetten veel calorieƫn bevatten (ofwel veel energie geven) krijgen vetten nogal eens een slechte pers. De vetten die wij nodig hebben om de celvorming goed te laten verlopen en ons immuunsysteem te ondersteunen zijn de onverzadigde vetzuren.

Verder lezen…

Rubriek: Digitale verdieping | Tags: , , , , | Laat een reactie achter

Marshall Rosenberg en Geweldloze Communicatie

Marshall Rosenberg is dit jaar op 7 februari overleden. Hij was een geliefde leraar voor ontelbare mensen op alle continenten die te allen tijde zijn gedachtengoed deelde met grote eenvoud, nederigheid en en menselijkheid. Mensen werden in hun hart geraakt en geĆÆnspireerd door de mogelijkheden welke zijn werk zichtbaar en uitvoerbaar maakten.
Ook bij Educare hebben we ons altijd zeer door zijn ideeĆ«n laten leiden. Hieronder twee artikelen uit het archief met Marshall Rosenberg…

Verder lezen…

Rubriek: Digitale verdieping | Tags: , | Laat een reactie achter

Mijn kind vertelt mij iets…!

Als er iets aan de hand is met je kind ben je tot ā€˜allesā€™ bereid om het te helpen. We richten onze focus daarbij doorgaans op het kind. Dat lijkt logisch toch? Maar is dat ook zo?

Verder lezen…

Rubriek: Digitale verdieping | Tags: , , | Laat een reactie achter

Operation Education: want onderwijs is van ons allemaal!

Operation Education, opgericht in 2012 door Claire Boonstra, is een plek waar mensen, organisaties en initiatieven samen komen, elkaar vinden en krachten bundelen. Er is een overvloed aan oplossingen en ze zijn er al. Als we samen in actie komen, kunnen we de veranderingen die zo hard nodig zijn realiseren. Hierbij de links naar recente projecten en het interview met Claire Boonstra uit Educare 2013-4.

Verder lezen…

Rubriek: Digitale verdieping | Tags: , , | Laat een reactie achter

Interview met Bertold Gunster

Berthold Gunster vraagt wel eens aan schooldirecties hoe het zou zijn, als ze zouden meten hoe gelukkig hun leerlingen en medewerkers zijn. Niet omdat geluk het ultieme doel is, maar dat het je gelukkig voelen een hele goede indicator van je ‘zijn’ is. Autonomie blijkt uit onderzoek belangrijk te zijn om je gelukkiger te voelen. Het is ook een voorwaarde voor intrinsieke motivatie – het soort motivatie waarmee je ontdekt dat leren leuk is. Autonoom leren ziet er als volgt uit…

Verder lezen…

Rubriek: Digitale verdieping | Tags: , , , , , | Laat een reactie achter

Spelen in de familie

De wintermaanden zijn familiemaanden. Binnen een gezin geldt: spelen = rijkdom. Daarom dit keer een EducarePlus – anders dan anders. Een die je kunt downloaden en delen met hierin een collectie originele spelletjes en spelideeĆ«n verzameld.

Verder lezen…

Rubriek: Digitale verdieping | Tags: , , , | Laat een reactie achter

Familie

Familie, de bedding waarin je ontvangen wordt en waarin je ā€“ als je niet wordt afgestaan ā€“ opgroeit. Kijk een uurtje naar Spoorloos, en zie de verwoesting als de ontvangst niet van harte was en de bedding waarin je opgroeide je vreemd was. Er zijn weinig onderwerpen waar ideaal en werkelijkheid zo ver van elkaar verwijderd zijn als bij het gezin en de familie.

Verder lezen…

Rubriek: Aankondiging | Laat een reactie achter

Duizend leerlingen adviseren over schoolverzuim

Vier vrouwelijke schooldirecteuren verbaasden zich erover dat er vaak zo negatief wordt gekeken naar leerlingen die verzuimen. Alsof het alleen maar gaat over hun foute gedrag. Ze vroegen zich af wat er zou moeten gebeuren om ervoor te zorgen dat jongeren wƩl naar school komen.

Verder lezen…

Rubriek: wetenschap | Tags: , , , | Laat een reactie achter

Jeugdartsen bezorgd over bredere maten kinderkleding

Het baart jeugdartsen zorgen dat de standaardmaten voor kinderkleding in de breedte meegroeien nu kinderen steeds dikker worden. ā€œJe moet wel een beetje pijn voelen dat je een grotere maat nodig hebt. Dat kan een stimulans zijn iets aan het overgewicht te doenā€, aldus voorzitter Lucy Smit van Artsen Jeugdgezondheidszorg Nederland.

Verder lezen…

Rubriek: wetenschap | Tags: , , | Laat een reactie achter